30 inspirerende quotes over leningen

image

Soorten leningen

Er zijn verschillende type leningen. Een lening worden ook wel een krediet genoemd. Kredieten die word afgesloten zonder onderpand worden consumptieve kredieten genoemd.

Het Nibud legt de verschillen tussen die soorten consumptief krediet uit. Lees ook meer aangaande geld lenen voor u aankoop van:

 • een verblijf
 • een auto
 • een mobiele telefoon
 • Lenen kost altijd geld

In onderstaande lijst staan alle soorten consumptief krediet met uitleg aangaande de specifieke kenmerken. Daar zijn veel verschillen medio deze vormen van lenen, maar feit blijft datgene lenen altijd geld kost.

Consumptief krediet wordt geregistreerd bij u Bureau Krediet Registratie. Deze betekent o. a. datgene uw lening gevolgen moet hebben voor de hoogte van andere kredieten dat u wilt afsluiten, waaronder een hypotheek.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet krijgt u beslist kredietlimiet. Dat is het bedrag dat u maximaal mag lenen. Dit ben bijvoorbeeld 10. 000 euro. U kunt het hele bedrag in één keer opnemen. Bijvoorbeeld voor een grote aankoop. U mag het bedrag ook in delen opnemen.

Vanaf het moment dat u geld heeft opgenomen, begint u ook met terugbetalen. Iedere maand betaalt u minimaal 2 procent van het opgenomen bedrag. Dat is voor beslist deel rente, en beslist deel aflossing. Heeft u het hele bedrag opgenomen en weer terugbetaald? Vervolgens kunt u weer overnieuw lenen.

Geschikt voor:

Wanneer u onregelmatig wat grotere bedragen nodig heeft, onder andere voor een langlopende verbouwingdie u niet met dezelfde hypotheek betaalt.

Voordelen

 • Vaak is de rente op een doorlopend krediet lager dan bij meerdere kredietvormen.
 • U bent flexibel in het opnemen van bedragen.

Nadelen

 • De rente is variabel: de rente staat niet voor de hele looptijd vast. Wel betaalt jij elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Welk deel van dat bedrag aflossing zijn en welk deel rente, hangt af van u rentestand op dat ogenblik.
 • Jij weet van tevoren niets precies hoe lang jij moet afbetalen. Met het minimale bedrag is u minstens 4 jaar aan de aflossen.
 • U moet zelf actie ondernemen als u langduriger per maand wilt aflossen en dus sneller van de lening af kan zijn.
 • Verleiding om krediet erbij blijven opnemen

Tip: Bij een doorlopend krediet is de looptijd variabel. Maar uiteindelijk moet u dit krediet tevens aflossen. Het kan handig zijn om voor uzelf een streefdatum aan te houden wanneer u deze gedaan wil hebben.

Persoonlijke lening

Betreffende een persoonlijke lening leent jullie een van tevoren vastgesteld bedrag. Bij het afsluiten van de lening staan de hoogte van u rente en de looptijd vast.

Geschikt voor:

Producten met beslist bepaalde levensduur. De looptijd van de lening zal niet langer moeten bestaan dan de levensduur van het product, zodat jij het product heeft afbetaald als u het wilt vervangen.

Voordelen

 • De rente is vast. U weet zo steeds precies waar u bij toe bent.
 • De looptijd en het aflosschema ligt vast. U weet wanneer u klaar bent met aflossen.

Minpunt

 • De rente op beslist persoonlijke lening is meestal hoger dan de rente op een doorlopend krediet.

Rood staan

Rood staan betekent dat jij meer geld kan opnemen dan u zelf met uw betaalrekening heeft. U kunt vaak tot beslist bepaald bedrag rood staan op uw betaalrekening. Zoals tot 1000 of 2500 euro. Iedere keer deze u gebruikmaakt van die kredietmogelijkheid, betaalt u rente over het opgenomen bedrag. U betaalt bij toegestaan rood staan een lagere rente dan bij een ongeoorloofde roodstand.

Tip : Bij de meeste banken kunt u instellen dat u een e-mail of SMS krijgt als u (bijna) rood komt te staan.

Geschikt voor:

Het opvangen van dezelfde dure maand.

Voordelen

 • Gemak. U hoeft niet per keer een lening aan te vragen.
 • Karaf voor kleine bedragen.

Nadelen

 • Hoge rente.
 • Verleiding om structureel rood te staan.

Kopen op afbetaling (via thuiswinkelorganisaties ofwel webshops)

Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om de rekening voor een product in termijnen te betalen, met rente. Ook als u om lage bedragen gaan. Dit kan bij winkels, maar ook als jij online bestelt, via quasi thuiswinkelorganisaties.

Het is ook mogelijk om een soort doorlopend krediet te hebben bij thuiswinkelorganisaties. Jullie mag dan tot beslist bepaalde limiet aankopen uitvoeren, bijvoorbeeld tot 1. 000 euro. Als u dezelfde deel van de rekening heeft betaald, mag u weer nieuwe aankopen verrichten.

Geschikt voor:

Het aankopen van gereedschap

Baat

 • Leningen voor geringe bedragen mogelijk.

Nadelen

 • U betaalt bij dezelfde thuiswinkelorganisatie vaak een hogere rente dan bij dezelfde lening van een bank.
 • Verleiding is groot om meer te kopen, of erbij blijven kopen.

Lees meer over de aankoop van een telefoontoestel op afbetaling.

Creditcards

Creditcards belanden uitgegeven door bankinstellingen plus creditcardorganisaties. Bijvoorbeeld MasterCard ofwel Visa. Met een creditcard kunt u in veel winkels, hotels en restaurants betalen. Zowel in binnen- en buitenland. Ook op internet kunt u betalen met een creditcard. Jij kunt met een creditcard betalen tot een bepaalde limiet is bereikt. Met een creditcard koopt u op rekening.   Dit rekening wordt enkele maanden later van uw betaalrekening afgeschreven. U stelt zo de betaling als de ware uit.

Geschikt voor:

Aankopen met producten

Voordelen

Op veel plaatsen geldig, ook in buitenland.

Vaak extra service, zoals verzekeringen.

Nadelen

Hoge rente. Weleens bieden creditcardorganisaties de waarschijnlijkheid de rekening in termijnen te betalen. Als jullie in termijnen betaalt, krijgt u te maken bij een hoge rente. Bovendien wordt de limiet aangemeld bij het BKR. Daardoor kunt u minder licht een andere lening afsluiten.

In sommige gevallen moet u zelf de discipline hebben een creditcardschuld af te lossen.

U betaalt voor het bezit betreffende de creditcard. Dit ben meestal 20 tot 50 euro per jaar.

Verleiding om langduriger te kopen.

Klantenkaarten

Steeds meer winkels en bedrijven geven klantenkaarten of winkelpasjes uit. Bij sommige daarvan kunt jullie ook op krediet kopen. Dit is dan vergelijkbaar met een creditcard. Met sommige klantenkaarten koopt u een artikel, waarvoor jij later de rekening krijgt. Soms kunt u de rekening in termijnen betalen.

Soorten leningen

Er zijn meerdere soorten leningen. Een lening wordt ook wel dezelfde krediet genoemd. Kredieten die worden afgesloten zonder onderpand worden consumptieve kredieten verwoord.

Het Nibud legt de verschillen onder deze soorten consumptief krediet uit. Lees ook meer over geld lenen voordat de aankoop van:

een woning

een auto

een mobiele telefoon

Lenen kost altijd geld

In onderstaande lijst staan alle soorten consumptief krediet met uitleg over de specifieke kenmerken. Er bestaan veel verschillen tussen die vormen van lenen, echter feit blijft dat lenen altijd geld kost.

Consumptief krediet worden geregistreerd bij het opgegeven Bureau Krediet Registratie. Dat betekent o. a. dat uw lening gevolgen kan hebben voordat de hoogte van meerdere kredieten die u wilt afsluiten, waaronder een hypotheek.

Doorlopend krediet

Bij beslist doorlopend krediet krijgt u een kredietlimiet. Dat is u bedrag dat u maximaal mag lenen. Dit is bijvoorbeeld 10. 000 euro. U kunt het hele bedrag in één eens opnemen. Bijvoorbeeld voor dezelfde grote aankoop. U mag het bedrag ook in delen opnemen.

Vanaf het moment deze u geld heeft opgenomen, begint u ook bij terugbetalen. Iedere maand betaalt u minimaal 2 procent van het opgenomen bedrag. Dat is voor dezelfde deel rente, en beslist deel aflossing. Heeft jij het hele bedrag opgenomen en weer terugbetaald? Later kunt u weer overnieuw lenen.

Acceptabel voor:

Indien u onregelmatig wat grotere bedragen nodig heeft, onder andere voor een langlopende verbouwingdie u niet met beslist hypotheek betaalt.

Voordelen

Vaak is de rente met een doorlopend krediet lager later bij andere kredietvormen.

U bent gemakkelijk in het opnemen van bedragen.

Nadelen

De rente is variabel: de rente staat niet voor u hele looptijd vast. Ongetwijfeld betaalt u elke kalendermaand een vast bedrag bij rente en aflossing. Welk deel van dat bedrag aflossing is en welk deel rente, hangt af van de rentestand met dat moment.

U weet van tevoren niet precies hoe langdurig u moet afbetalen. Met het minimale bedrag bent u minstens 4 jaar bij het aflossen.

U moet zelf actie ondernemen als u langduriger per maand wilt aflossen en dus sneller met de lening af eis zijn.

Verleiding om krediet te blijven opnemen

Tip: Bij een doorlopend krediet is de looptijd variabel. Echter uiteindelijk moet u dit krediet ook aflossen. U kan handig zijn om voor uzelf een streefdatum aan te houden indien u dat gedaan wil hebben.

Persoonlijke lening

Aangaande een persoonlijke lening leent jij een van tevoren vastgesteld bedrag. Bij het afsluiten van de lening staan de hoogte van de rente en de looptijd vast.

Passend voor:

Gereedschap met een bepaalde levensduur. De looptijd van de lening zou niet langer moeten zijn dan de levensduur van het fabrikaat, zodat u het product heeft afbetaald als jij het wilt vervangen.

Voordelen

De rente is vast. U weet zo steevast precies waar u aan toe bent.

De looptijd en het aflosschema ligt vast. Jullie weet wanneer u klaar bent met aflossen.

Nadeel

De rente op een persoonlijke lening is meestal hoger dan de rente met een doorlopend krediet.

Rood staan

Rood staan betekent dat u meer geld karaf opnemen dan u zelve op uw betaalrekening heeft. U kunt vaak tot en met een bepaald bedrag rood staan op uw betaalrekening. Bijvoorbeeld tot 1000 ofwel 2500 euro. Iedere keer dat u gebruikmaakt van deze kredietmogelijkheid, betaalt jij rente over het opgenomen bedrag. U betaalt betreffende toegestaan rood staan een lagere rente dan aangaande een ongeoorloofde roodstand.

Tip: Bij u meeste banken kunt u instellen dat u een e-mail of SMS krijgt als u (bijna) rood komt te staan.

Geschikt voor:

Het opvangen van een dure maand.

Voordelen

Gemak. U hoeft niet per keer een lening aan te vragen.

Kan voor geringe bedragen.

Nadelen

Hoge rente.

Verleiding door structureel rood te staan.

Kopen op afbetaling (via thuiswinkelorganisaties ofwel webshops)

Enige bedrijven bieden de waarschijnlijkheid om de rekening voor een product in termijnen te betalen, met rente. Ook als het door lage bedragen gaat. Dat kan bij winkels, toch ook als u online bestelt, via zogenaamde thuiswinkelorganisaties.

Het is erg tevens mogelijk om een geaardheid doorlopend krediet te hebben bij thuiswinkelorganisaties. U mag later tot een bepaalde limiet aankopen doen, bijvoorbeeld zelfs 1. 000 euro. Indien u een deel betreffende de rekening heeft betaald, mag u weer nieuwe aankopen doen.

Geschikt voor:

Het aankopen van spullen

Voordeel

Leningen voor kleine bedragen mogelijk.

Nadelen

U betaalt bij een thuiswinkelorganisatie vaak een hogere rente dan bij een lening van een bank.

Verleiding is groot om meer te kopen, of te blijven afnemen.

Lees meer over de aankoop met een telefoontoestel op afbetaling.

Creditcards

Creditcards worden uitgegeven door bankinstellingen en creditcardorganisaties. Bijvoorbeeld MasterCard of Visa. Met een creditcard kunt u in veel winkels, hotels en restaurants betalen. Zowel in binnen- en buitenland. Ook op het net kunt u betalen aan een creditcard. U moet met een creditcard betalen tot een bepaalde limiet is bereikt. Met een creditcard koopt u met rekening.   Deze rekening wordt enkele weken weldra van uw betaalrekening afgeschreven. U stelt zo de storting als het ware eruit.

Geschikt voordat:

Aankopen betreffende producten

Voordelen

Op veel plaatsen geldig, ook boven buitenland.

Vaak extra service, zoals verzekeringen.

Nadelen

Hoge rente. Soms bieden creditcardorganisaties de kans de rekening in termijnen te betalen. Als jij in termijnen betaalt, krijgt u te maken bij een hoge rente. Ook wordt de limiet aangemeld bij het opgegeven BKR. Daardoor moet gaan u minder makkelijk beslist andere lening afsluiten.

In sommige voorvallen moet u zelf u discipline hebben een creditcardschuld af te lossen.

U betaalt voor het bezit van jullie creditcard. Dit is veelal 20 tot 50 euro per jaar.

Verleiding om meer erbij kopen.

Klantenkaarten

Steeds langer winkels en bedrijven aanreiken klantenkaarten of winkelpasjes uit. Met sommige daarvan kunt u ook op krediet kopen. Dit is vervolgens vergelijkbaar met een creditcard. Met sommige klantenkaarten aanschaffen u een artikel, waarvoor u later de rekening krijgt. Soms kunt jij de rekening in termijnen betalen.

Geschikt voor:

Herhaalde aankopen bij dezelfde boetiek

Kredietlimiet plus hoge rente

Voordeel

Comfort.

Nadelen

Hoge rente.

Verleiding om te veel te kopen.

Leasen

Bij leasen betaalt jullie een aantal jaren dezelfde vast bedrag per week of per maand. Daarginds zijn twee vormen met leasen: financiële leasing plus private lease (operationele leasing).

1. Financiële leasing

Financiële leasing lijkt veel bij huurkoop. Het is misschien voor bijvoorbeeld de aankoop van een keuken alsof parket. Meestal worden bepalingen over onderhoud en garantie in de leaseovereenkomst opgenomen. In veel gevallen moet u aan het eind van de leaseperiode het product aankopen tegen beslist symbolisch bedrag. Pas wanneer u het bedrag betreffende de koopoptie hebt betaald, bent u eigenaar.

Geschikt voor:

Bij gebruik van beslist specifiek product

Voordelen

Heel vaak extra service, zoals het onderhouden.

De rente die u bij financiële leasing betaalt, is aftrekbaar voor de belasting als u het product gedragen voor verbetering van de eerste eigen woning.

Nadelen

Lening is gekoppeld bij specifiek product. U moet niet van de lening af zonder het product te verwijderen (wat lastig is bij een keuken of parket).

Als u de aflossing niet meer kunt opbrengen, en u heeft nog geen 75 procent van uw schuld afbetaald, karaf de leasemaatschappij het fabrikaat opeisen.

2. Private lease

Deze vorm van leasen lijkt meer op huren. Na afloop van u contract is u bij private lease geen eigenaar met het artikel. Auto’s word bijvoorbeeld op deze manier aangeboden (lees meer over de aankoop van beslist auto).

Jullie kunt het artikel na afloop wel kopen.

Geschikt voor:

Bij gebruik met een specifiek product.

Voordeel

Vaak extra service, bijvoorbeeld onderhoud

Nadelen

Lening ben gekoppeld aan specifiek product. U kunt niet van lening af zonder fabrikaat te verwijderen (wat lastig is bij een keuken of parket).

Mogelijk extra kosten als er iets in jouw situatie verandert.

Lees ook: ‘Waar dienen u op letten bij private lease‘   (AFM)

Lenen aan onderpand

Aangaande lenen met onderpand leent u een bedrag met financiële of materiële bezittingen als onderpand.

1. Pandkrediet of terugkoop

Er zijn bedrijven waar u artikelen als elektrische apparaten of sieraden kunt verpanden. Het artikel wordt opgeslagen betreffende het bedrijf. In ruil daarvoor krijgt u een geldbedrag in handen. Als u weer genoeg geld heeft, kunt u u artikel weer terugkopen. In de strijd tegen betaling van het geleende bedrag en een opslag. Deze bedrijven heten pandhuizen of lommerds. Haalt jullie het artikel niet binnenin een bepaalde termijn met? Dan kan het pandhuis het artikel verkopen.

In Den Haag en Amsterdam zijn dat gemeentelijke instellingen. Bijvoorbeeld u Stadsbank of Bank betreffende Lening. In overige accommoderen zijn ook commerciële bedrijven actief als pandhuis.

Geschikt voor:

Pandkrediet kan handig zijn als u beslist tijdelijk tekort heeft daarbovenop het geld snel nodig heeft.

Voordeel

Bij beslist pandkrediet heeft u genkel schuld. U hoeft genkel rente te betalen en u wordt niet achtervolgd door schuldeisers. Het ergste wat kan gebeuren ben dat u het product niet meer terug kunt kopen.

Minpunt

De prijs zijn behoorlijk hoog. De opslagkosten zijn veel hoger dan de rente betreffende de meeste kredieten. De gemeentelijke pandhuizen rekenen de oversluiten lening maximale rentepercentage van 14 procent op jaarbasis. Commerciële bedrijven zitten daar regelmatig ver boven.

Bij aanhoudende problemen gratis doen

Bezit u aanhoudende geldproblemen? Later is pandkrediet geen antwoord voor u. U zult waarschijnlijk niet voldoende geld bij elkaar krijgen door het artikel terug te kopen. Heeft u geld nodig en bent jullie niet aan het artikel gehecht? Dan kunt jij het artikel ook verkopen. Dat kan bij de pandhuis, maar ook langs andere kanalen. Bijvoorbeeld door Marktplaats. Vaak krijgt jullie daar dan meer voor dan bij verpanden.

2. Voorschot effecten

Bezit jij effecten? Dan is u mogelijk om met die effecten als onderpand krediet te krijgen. Het scheppen niet uit waaraan jullie het krediet besteedt. Heel vaak wordt een dergelijk krediet gebruikt om nieuwe gevolgen te kopen. Een andere manier om lening met onderpand te krijgen ben een polis van de levensverzekering te belenen. Dit kan alleen als boven de voorwaarden van de levensverzekering staat dat u polis te belenen ben. Het krediet kunt jullie krijgen bij de verzekeraar van de levensverzekering. De bedrag dat u zojuist kunt lenen is zo’n 90 tot 100 procent van de afkoopwaarde. Jullie kunt het krediet opnemen tot uiterlijk de einddatum van de verzekering.

Voordeel

Vanwege het onderpand kan de rente lager is dan de rente met een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Nadeel

Het onderpand worden minder waard als de koersen dalen. De bank kan u dan verzoeken het onderpand aan erbij vullen.

Flitskrediet

Via het net of sms is u mogelijk om snel dezelfde klein bedrag te lenen. Deze leningen moet jij binnen een korte tijdsduur terugbetalen. Bijvoorbeeld binnen twee weken. Deze lening wordt flitskrediet of minikrediet genoemd. Door de korte looptijd vielen deze leningen gratis onder de bestaande wetgeving voor kredieten. Aanbieders maakten daar handig gebruik met door hoge kosten erbij rekenen. Dit noemden zijkant geen rente, maar behandelingskosten.

Inmiddels zijn in de wet vastgelegd dat een flitskrediet bij dezelfde voorwaarden moet voldoen als